Top Module Empty
Forside / Home arrow Om Bengalen
Om bengalen

Under utarbeidelse. Mer kommer!

Opprinnelse


alep1chee.jpg

Asiatisk leopardkatt (ALC) - MoonShine- eiet av ©Jan Giacinto (gjengitt med tillatelse)
I 1965 forsøkte Jean S. Mill (USA) å krysse den asiatiske leopardkatten (ALC) med en vanlig huskatt. Hun hadde både huskatter og en ALC-hunn. En dag ble en spottet kattunge født. Ingen hadde på forhånd trodd at en krysning var mulig. Kattungen (Kinkin) fikk senere selv kattunger, hvorav en var spottet en og svart. Dermed lå grunnlaget der for å forsøke å avle frem spottede katter med et eksotisk utseende, med temperamentet til en tam katt.

Jean Mill holder startet senere som oppdretter under navnet Millwood på 80-tallet, og de fleste bengaler i dag har fortsatt en eller flere katter fra Millwood i sin stamtavle.

På 70-tallet ble det flere oppdrettere i USA som forsøkte å avle frem krysninger (hybrider) etter leopardekatten. De første generasjonene etter ALC’en blir betegnet med “F” etter hvilken generasjon de er (F1 er første generasjon, F2 er annen generasjon osv.) Først i 5. generasjon (F5) blir katten betraktet som bengal. Hannkatter i 1. generasjon er alltid sterile, (noen er også det i 2, 3 og 4. generasjon.) slik at det er F1-hunnene som fører arven videre. Disse ble derfor parret med en huskatt.

Da Jean Mill startet på 80-tallet, brukte hun 2 forskjellige blodslinjer. Fordi hun var genetiker, tok hun kontakt med Loma Linda Universitetet (California), som forsket på katteleukemi (leukos). Det var kjent at større kattedyr som leoparder og tigrer har immunitet mot denne sykdommen. Som et forsøk ble det der krysset tamkatter med ALC, for å forske på leukos. Jean Mill overtok noen av disse kattene, men det var den gangen ikke kjent at mange av hannene var infertile. Hunnene ble parret med en hann, kalt ”Tory of Dehli”. Han hadde prikker, og Mill hadde oppdaget han i en zoo i India, og hun fikk importere han. Hun benyttet også flere raser, som Egyptisk Mau, og Abyssiner bla.

Bengal ble første gang godkjent som rase i 1991. Dette skjedde i TICA (The International Cat Association). Den spottede varianten ble godkjent i 1991, og senere (1994) ble også marble og de forskjellige snøvariantene godkjent.

De første bengalene kom til Norden i 1995, og til Norge ca i 2000.


 Lynne/Temperament

Bengaler kan betegnes som helt spesielle katter. De er intelligente, aktive, nysgjerrige kjærlige, og godlynte, selvsagt med individuelle forskjeller. Det er nettopp det som er så spennende, fordi disse kattene virkelig er personligheter. Elsker du katter, og har tid til å gi katten din den oppmerksomhet og utfordring den trenger, blir livet ditt garantert aldri “kjedelig”, ei heller det samme! Noen sier du ikke har eid en katt, om du ikke har hatt en bengal. Det er kanskje en sannhet med modifikasjoner, for noen bengaler kan synes som en krysning mellom en katt og en hund. Derfor går også de fleste bengaler godt sammen med hunder, for det synes som om de har en viss forståelse for hverandre.

Enkelte bengaler apporterer, om du kaster leken, henter de den, og kanskje sier den fra om du ikke kaster den på nytt- når katten vil.

Noen opplever at bengalen deres elsker vann, og gjerne blir med eieren i dusjen, eller badekaret for den saks skyld. I hvertfall skal du ikke se bort fra at den “krever” rennende vann når den skal drikke (drikker fra springen), eller plasker med poten i den “stillestående” vannskåla, for liksom å få fart på vannet, før den drikker. Det kan derfor være lurt å investere i en vannfontene til bengalen din.

Siden bengalen er aktiv og intelligent, vil den ofte være leken også som voksen.

Bengalen er en flink klatrer, og det kan være lurt å ha et takhøyt klatrestativ, hvor den også kan få en blund på øyet på toppen av det, etter en aktiv lekeperiode.BEN n 24 – svartspottet
BEN n 22 – svartmarble

BEN n 24 33 - Seal lynx spottet BEN n 22 33 - Seal lynx marble

BEN n 24 32 - seal mink spottet BEN n 22 32 - seal mink marble

BEN n 24 31 - seal sepia spottet BEN n 22 31 - seal sepia marble

 

© 2019 junglespiritbengals.com
Joomla! is Free Software released under the GNU/GPL License.